A zenekar története - 100 Folk Celsius

Tartalomhoz ugrás

A zenekar története

100 Folk Celsius 1976

100 FOLK CELSIUS
zenekar története
A 100 FOLK CELSIUS együttes 1976 nyarán alakult.
 
Zenei stílusukat első években a nemzetek zenéi (innen a „folk” szó a nevükben), majd  a country és a bluegrass határozta meg.
 
Alapítótagok: Littvay Imre (gitár, mandolin, dobro, ének, zenekarvezető), Orbán József (gitár, szájharmónika, ének), Balla Gábor (basszusgitár, ének) és Somogyi Tibor (conga, ének). 1977-ben Somogyi Tibor helyére Zsembery István (conga, ének) került, majd később Balla Gábor helyét két másik zenész, Kovács József László (gitár, banjo, ének) és Mikes Attila (hegedű, ének) töltötte be. Így alakult ki egy klasszikus country-felállás: gitár-banjo-hegedű-mandolin-basszus.
 
A zenekar erőssége volt még, hogy mind az öten énekeltek is, ezáltal a hazai popzenében nem túl gyakori többszólamú hangzás alakult ki.
 
Koncertjeik humoros, vidám hangulatúak voltak, melyről elsősorban a zenekar frontembere, Orbán József gondoskodott. Kezdetben kizárólag akusztikus hangszereket használtak, de a népszerűség és a közönség számának együttes növekedésével az elektromos hangszerek is helyet kaptak zenéjükben.
 
Első slágerük a "Jó öreg tér visszavár" című szám volt, mely egyben az első kislemezt is jelentette.
 
Eközben folyamatosan készültek rádiófelvételek, de az első nagylemez még váratott magára. 
1980 őszén Zsembery Istvánt Drosztmér István (basszusgitár, ének) váltotta fel a zenekarban.
 
Drosztmér István kitűnő énekes, zeneszerző, szövegíró volt, és dalai (pl. "Drága otthon",
 
"Mikor Szekszárdra készültem”, "Nincs jobb lány, mint a Jo-Jo") meghatározóak voltak a zenekar első,
 
1982-ben megjelent "100 Folk Celsius" című nagylemezén. A lemez több mint 70 000 példányban kelt el, és még több sikert és népszerűséget hozott a zenekarnak.
 
Az 1980-as évek első felében két musical zenéjét is játszották élőben színházakban és művelődési házakban.
 
Az egyik "Trunkos András-Boros Lajos: Bekapcsol a bosszantógép", a másik "Gyarmati István-Csemer Géza: Az ezüst tó kincse" című darabja volt, melyben Orbán Józsi és Mikes Attila színészi szerepet is vállalt.
 
Az első nagylemez megjelenése után folyamatosan készültek az új lemezek: "Ohio" (1983), "Paff, a bűvös sárkány" (1984), "Ferkó, Öcsi meg én" (1985), "A nagy ho-ho horgász" (1986).
 
A Paff, a bűvös sárkány átütő sikert hozott a zenekarnak: több mint 300 000-res eladott példányszámával arany- és platinalemez lett, és a zenekarnak újabb rajongókat szerzett, a gyerekeket.
 
Az "A nagy ho-ho horgász" szintén aranylemez lett, és ezzel a két lemezzel a zenekar működése kissé új irányt vett: a stílus megtartásával, a felnőtteknek szóló koncertek mellett, kezdtek megjelenni a gyermekek részére készült műsorok.
 
1985-től új taggal bővült a zenekar. Kocsándi Miklós (dob, ének) a Karthago együttesből igazolt át, és az ő hangjával tovább erősödött a vokál, valamint a dob állandó megjelenésével kissé keményebb hangzás.
 
Ez idő tájt a zenekar az egyik legtöbbet koncertező zenekarrá vált az országban. Évente 3-400 koncertet adtak, nagy részét Magyarországon, de már elkezdődtek a külföldi turnék is (NDK, Jugoszlávia, Románia, Lengyelország, Csehszlovákia).
 
1985-től hónapról –hónapra koncerteztek Münchenben és más Nyugatnémet városban, valamint évi több alkalommal Hollandiában, Jugoszláviában.
 
1986-ban tragikus csapás érte a zenekart: Minden előjel nélkül hírtelen elhunyt Drosztmér István.
 
Az együttes egy lemezzel (Kalapos ember) adózott társuk emlékének, mely lemezen más előadók, barátok is közreműködtek (Vágó István, Heilig Gábor, Eszményi Viktória, Vikidál Gyula, Gálvölgyi János, Bojtorján, R-Go, Dolly Roll, Modern Hungária).

                                                                                    

                                                                               
Drosztmér István helyére a zenekarba Heilig Gábor (basszusgitár, ének) került, aki zeneszerzőként és szövegíróként is jelentős szerepet vállalt az együttesben. Folytatódott a nagylemezek készítése, már Heilig Gáborral.
 
Az első 1987-ben a Három kívánság volt, melyen Eszményi Viktória is közreműködött.
 
Ebben az évben jelent meg a zenekar első angol nyelvű lemeze külföldön (Hollandiában), "Redgrass" címmel.
 
1987. novemberében a zenekar meghívást kapott a country zene hazájába, az Egyesült Államokba. Egy hónapot töltöttek Kaliforniában, melyről egy film is készült, és erről az útról később egy dalban is megemlékeztek.
 
1988-ban a 100 Folk Celsius eMeRTon-díjat kapott.
 
A következő lemezek, az "Orrom krumpli, hajam kóc" - Eszményi Viktóriával, a "TV Maci" (1989) és egy válogatás, a "100 Folk Celsius legjobb gyermekdalai" (1990) még a Hungaroton gondozásában jelentek meg, de az új kiadók megjelenésével a zenekar a Polygram keretein belül működő Zebra kiadóhoz szerződött.
 
Itt készült el 1991-ben egy újabb átütő siker, a "Miki Manó meséi", amely szintén arany- majd platinalemez lett.
 
1992-ben hosszú idő után ismét a felnőttekhez szólt a zenekar: elkészült a „(nem) Csak felnőtteknek” című lemez, amely már CD-n is megjelent. Az album érdekessége, hogy egy technikai bravúr segítségével az elhunyt  Drosztmér István hangja is hallható a lemezen. Ugyanebben az évben (1992) elkészült a Miki Manó-sorozat második lemeze, „Miki Manó és az űrmanók”  címmel. Szintén ebben az évben jelent meg a Hungaroton gondozásában "100 Folk Celsius" címmel egy válogatás CD, mely a Hungarotonnál eltöltött öt év dalait foglalta össze. Ezekben az években az együttes már rendszeres vendége volt a nyugat-európai country fesztiváloknak és country kluboknak.
 
1993-ban ismét kiadóváltás történt a 100 Folk Celsius életében: a zenekar a Warner Music világcég magyarországi leányvállalatához, a Magneotonhoz szerződött.
 
Az új kiadónál az első lemez a Miki Manó-sorozat harmadik része, a „Miki manó és a dinoszauroszok” (1993) volt, melyet ismét egy válogatás, a „Paff, a bűvös sárkány és barátai” követett (1994), amely az 1984-1994 között eltelt tíz év legjobb gyerekdalait fogta össze. Ez utóbbi ismét aranylemez lett.
 
1995-ben Kovács József László új utat választott  és helyére Légrády Péter (banjo, gitár, ének) került.
 
A következő két lemez a Magneotonnál a Miki Manó-sorozat negyedik része, a „Miki Manó kedvencei" (1995) és a „Tele van a…” (1995) című albumok voltak. Ez utóbbi az akkoriban divatos disco ritmusokat ötvözte a country zenével.  Az albumon főleg régi dalok felújításai szerepeltek, melyek közül a "Vidéki kislány" újra sláger lett. A lemez másik érdekessége, hogy a lemezen lévő dalokról a videoklipek az USA-ban készültek. 
1996-ban Heilig Gábor helyére Torontáli István (basszusgitár, ének) került.
 
A két új taggal (Légrády Péter és  Torontáli István) a zenekar stílusa némileg a country zenén belüli új hullám, a "new country" felé fordult. Ugyanazon év őszén a 100 Folk Celsius meghívást kapott a szórakoztatás fellegvárába, Las Vegasba. Erről az útról is film készült a televízió részére.
 
1997-ben két új lemez: egy a gyermekeknek és egy a felnőtteknek. A gyermeklemez „Nyunyó, a hunyó”, a felnőtt-lemez „Országút” címmel jelent meg. Az utóbbi lemezen már markánsan érződik a már említett "new country" stílus. Ugyanebben az évben újabb amerikai meghívást kaptak  Nevadába és Arizónába.
 
1998-ban a zenekar a Budai Parkszínpadon nagyszabású koncerttel ünnepelte 22. születésnapját, melyet a Magyar Televízió is rögzített. A koncert vendégei voltak: Eszményi Viktória, Heilig Gábor, Gerendás Péter. A zenekar tagjai ezen a koncerten kapták meg kiadójuktól az egymilliomodik eladott lemez után járó emléklemezt.
 
Még ebben az évben ”Garfield”  címmel megjelent egy újabb album a gyerekeknek,  valamint egy újabb amerikai turné Las Vegasban és környékén.
 
Az évezred utolsó 100 Folk Celsius lemeze ismét egy gyermekeknek szóló válogatás, "Miki Manó 2000" címmel.
 
2000 első három hónapjában a zenekar  a Fővárosi Nagycirkusz „Vadnyugti cirkusz” c. műsorának zenéjét adta és időnként a porondon is megjelent.
 
A 2001-es év fontos és jelentős dátum a 100 Folk Celsius életében: az együttes ebben az évben ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját. Ezt a nem mindennapi negyedszázados évfordulót a 100 Folk Celsius két megjelenő lemezanyaggal ünnepelte. Az első természetesen az örök és hálás gyermekközönségnek szólt: „25 év - 25 dal gyermekeknek” címmel találkozhattak a gyerekek az elmúlt negyedszázad legjobb 100 Folk-os gyermekdalaival, többek közt a "Paff a bűvös sárkánnyal", a "Nagy ho-ho-ho horgásszal" és "Miki Manóval" is. Ezek a dalok "felújított köntösben" jelentek meg a lemezen, hiszen a dalokat a zenekar felújította, és újra felvette a stúdióban.
 
Az ugyanezen év október elején megjelent másik lemezanyag már inkább  a felnőtteknek szólt. A 2001-es év negatív élménye, hogy ellopták a zenekar teherautóját a teljes felszereléssel. Az autót felgyújtották és a felszerelésnek is csak egy része került elő.
Ezért készült a „…a dalok megmaradtak!” c. album.
 
Ez egy sajátos és egyben egyedülálló válogatás volt, melyben a zenekar nem a saját dalait válogatta össze, hanem kedvenc  (nagyrészt már nem működő)  magyar zenekarok és előadók egy-egy dalát dolgozta fel country stílusban. A szerzők szívesen járultak hozzá ehhez a válogatáshoz, hiszen a műfajban együtt töltöttek több mint 25 évet a 100 Folk Celsiussal.
 
Három évet váratott magára a következő új stúdióalbum, a „Boldog Szülinapot” (2004). Ezen a lemezen 14 vadonatúj dal szól kizárólag a szülinapokról. A lemezborító érdekessége, hogy névre szólóan lehet ajándékba adni a CD-t.
 
Ez év augusztusában ismét egy nagy szülinapi koncert (a 28-adik) a Budai Parkszínpadon, sztárvendégekkel
(Heilig Gábor, Kapuvári Gábor és a Karthago együttes).
 
2005-ben jelent meg  az első dupla CD, „Miki Manó összes meséje” címmel, amely 40 dalt tartalmaz.
 
2006 újabb nagy évforduló a zenekar történetében – 30 éves lett a 100 Folk Celsius! Ezt a jeles évfordulót a zenekar kétszer is megünnepelte. Először régi sikereik helyszínén, Las Vegasban köszöntötték barátaik a zenekart, majd pedig itthon a Komédium Színházban (Bp. V. ker., Tüköry u. 5.), a 100 Folk Celsius 30 évét bemutató rocktörténeti kiállítás keretében tartottak szülinapi koncertet és filmvetítést a zenekar tagjai, melyen művészbarátaik is megjelentek (Bajor Imre, Benkő László, Bródy János, Szörényi Szabolcs, Szörényi Levente, Szigeti Ferenc, Boros Lajos, Trunkos András, Kiki, Bálint Antónia és még sokan, sokan, sokan.). A kiállítást – amely 2007 március közepéig volt megtekinthető  – Vágó István nyitotta meg, aki több ponton is kapcsolódott a zenekar történetéhez.
 
A 30. születésnap sem múlhatott el lemez nélkül. A Magneoton kiadó a  „Platina Sorozat” keretében egy új 100 Folk Celsius CD-válogatást adott ki.
 
2004 és 2006 között a Hungaroton kiadó megjelentette az együttes bakelit (vinil) lemezeit bonusz dalokkal bővített CD-it.
 
2007 után egyre több alkalommal hívták meg a zenekart Szlovákiába Felvidékre és Erdélybe.
 
2010 május 17-én váratlanul elhunyt Torontáli  István (Toro)
 
2011-ben emlékkoncerttel emlékezett meg a zenekar róla. A Petőfi Csarnokban tartott koncertről (ahol a volt barátok és kollégák búcsúztak Torotól) videó DVD is készült és megjelent egy három CD-t tartalmazó válogatás is ("TORO"). Elkészült a „35 év 35 dal” válogatás CD.

2014-ben Littvay Imrét a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki.2017- ben „OMEGA COUNTRY” címmel új CD-vel jelentkezett a 100 Folk, melyet az Omega 55. születésnapi koncertjén a Papp László Sportarénában mutatott be.
 
De ekkor már Orbán Józsi egészsége is megromlott.
 
 
2018 július 30-án Ő is csatlakozott Drosztmér Pistához, Torohoz és a közben elhunyt Bohóchoz (Somogyi Tibor).

2018-tól Heilig Gábor huszonkét év szünet után visszatért a zenekarhoz.
 
2019-ben a Magnacum Laude „Gyulai húszfeldolgozó” CD-jére a "999" c. dalt dolgozta fel a 100 Folk .
 
2020 -21  -- Jött a COVID.

2021 július 30-án a RAM Colosseumban a Rockmúzeumban Józsi emlékére vitrint avattunk és a zenekar is helyet kapott. Itt ünnepeltük a 45. születésnapunkat.

2022-ben Balatonszárszón a Tóparti park-ban fát ültettünk Józsi emlékére...
 
                        

...és 2023.07.29-én megnéztük mennyit nőtt. 
Ez a hosszú idő (48 év) nem múlt el nyomtalanul: több mint 1.000.000 eladott hanghordozó, sok-sok arany, több platina.
Több mint 5.000 koncert itthon és a világ számos táján.
A zenekar hangszerelte és játszotta az "A nagy ho-ho-ho horgász" c. rajzfilm sorozat zenéjét.
Készített lemezeket többek között Gálvölgyi Jánossal, Tahi Tóth Lászlóval, Eszményi Viktóriával, az Animal Cannibals-szel, Bach Szilviával, Karsai Gizivel, a Hooligans-szel, az Omegával és a Magna Cum Laude-val.

 
Folyt. köv.
 
 
                                   
                                                           
Vissza a tartalomhoz